Legalacsonyabb árak
Másnapi hajózás
Hivatalos disztribútor
Ingyenes szállítás a vaporizátorokkal

Vaporizátor Vásárlási Útmutató

Mindig tartsa észben, hogy a legdrágább vagy legminőségibb vaporizátor nem jó befektetés, ha nem elégíti ki az Ön igényeit. A különböző vaporizátorok száma rohamosan emelkedik. Az alternatívák és változatok még azokat is megzavarhatnak, akik jelenleg is használnak vaporizátort. Aki csak most kezd bele, honnan tudja, melyiket válassza? Mik a különböző párologtatási módszerek előnyei és hátrányai? Nincs egységesen legjobbnak vélt vaporizátor, de van olyan, ami a lehető legjobban megfelel Önnek. Hogy megtudja, melyik ez, mérje fel őket az Önnek fontos szempontok alapján. Itt alant talál egy szempont-listát, melyet érdemes megfontolni, de Ön dönt, milyen súlyt ad az egyes szempontoknak.

 

BÜDZSÉ

Bár az ár és minőség általában együtt jár, vannak megfizethetőbb és emellett remek vaporizátorok. A MagicVaporizers-nél található árak a 34 500 Ft, egyszerű és megbízható Magic Flight Launch Box-tól a 151 900 Ft, egyesek szerint a vaporizárotok Rolls Royce-jának tekintett Volcano Digit-ig terjednek. A legnagyobb választékot a 40 000 - 100 000 Ft kategóriában találja, ahol a legnépszerűbbek némelyikét találja, mint például a Arizer Solo-t és a WISPR 2-t.

 

Sok olcsóbb vaporizátort találhat az eBay-en és egyéb oldalakon, de ezek valószínűleg hamisítványok vagy hitvány, ócska anyagból készült minőségűek. Ezekhez sokszor nem jár garancia sem, vagy nem érhetőek el, ha Önnek szüksége lenne rájuk. A jóval olcsóbb márkás termékeket nagyrészt engedély nélküli eladók kínálják: ezeknél bonyolult lehet a garancia érvényesítése, vagy akár egyenesen hamisítványok is.

 

MEGBÍZHATÓSÁG

Ha terápiás okokból függ a vaporizátortól, nagyon fontos a megbízhatósága. Általában az egyszerűbben megtervezett készülékek ilyenek, mivel ezekben kevesebb a meghibásodásra hajlamos alkatrész. A bonyolultabb vaporizátoroknak összetettebb belső szerkezetük van és jobb minőségű anyagokat igényelnek a megbízhatóságért. A választott vaporizátorokról olvasgasson vásárlói véleményeket és fórumtémákat, hogy erről tájékozódjon. A jó hírnév jó megbízhatóságot sejtet. Végül ha megengedheti magának, fontolja meg egy tartalék vaporizátor beszerzését vész esetére.

 

GARANCIA

Bármilyen megbízható is legyen a vaporizátora, megeshet, hogy szülsége lesz a garanciára. Ha nem tud létezni a vaporizátora nélkül, kiemelten fontos a jó garanciás szolgálat. Nem elég, hogy papíron jónak mondott, a gyakorlatban is megbízható kell, hogy legyen. Itt is a fórumok és vásárlói vélemények alapján válasszon.

 

BEMELEGEDÉSI IDŐ

Mivel a vaporizátorok melegítés elvén működnek, mindegyiknél szükség van előmelegítéshez a működéső hőfok eléréséhez. A legtöbbnél ez néhány másodperc, másoknál akár 30-45 perc is lehet. A nyílt lángot használó, illetve egyes hordozható, akkumulátoros egységek gyorsan felmelegednek. Másrészről, a kerámiás melegítővel rendelkező egységeknek általában hosszabb a bemelegedési idejük. Némelyikük egész napos használatra szánt, ez azt jelenti, hogy azonnal működőképesek, amint elérték a működési hőfokot.

 

HORDOZHATÓSÁG

Ha belegondol, hogy a vaporizátornak sokrétű felhasználási módjai vannak, lehetséges, hogy nem szeretne adott helyhez kötve használni azt. Némely eszközt könnyen lehet hordozni a lakáson belül, de vannak olyanok is, melyeket direkt a hordozhatóság jegyében készítettek. A hordozhatók kompaktak, könnyűek, könnyen zsebbe vagy kis táskába rakhatók és nincs szükségük hálózati áramforrásra a működéshez.

 

Azonban egyesek szerint a hordozhatók nem működnek elég gyorsan, vagy egyéb módon kevésbé hatékonyak az asztali társaiknák. Bizonyos típusokkal azonban jobb tapasztalatok vannak, és tartsa észben, hogy ami másnak megfelel, az Önnek lehet, hogy nem.

 

TANULÁSI GÖRBE

A lehető legjobb gőzölgés eléréséhez meg kell tanulni a megfelelő módszert. A lánggal működő eszközöknél tudni kel la megfelelő lángmagasságot és szöget. A lufit feltöltő vaporizátorokat azonban bárki könnyne használhatja.

 

Habár először elrettentő lehet a tanulási élmény, végül remek eredményekkel jutalmazza Önt, de ha ehhez nincs türelme, keressen olyan modellt, ami azonnal használatba vehető.

 

KÖNNYŰ HASZNÁLHATÓSÁG

Vegye figyelembe a vaporizátor üzembehelyezéséhez és használatához szükséges kezek számát. A korlátázott képességűek, vagy akiknek egyik kezével egyéb nehézségük van, keressenek egy kézzel használható típusokat. Ez igaz az üzembehelyezésre és a használatra is, mivel némely eszköznél szorosan kell tartani az aromaterápiás keverékeket, így a grinder használatát megnehezítve. Erről is olvasson utána a felhasználói véleményekben.

 

DESIGN

Kétféle párologtató készülék van:

Konduktív, mely az anyagot forró felülettel történő kapcsolat útján melegíti, valamint Konvekciós, mely közvetetten, forró levegővel hevíti át az anyagot. Minden vaporizátorban megtalálható a két módszer ötvözete, de általában leginkább az egyik jellemző rájuk. A legtöbb új vaporizátor konvekciós elvű, de még mindig fejlesztenek konduktívan működőket is.

 

A konvektív modelleket nagyrészt jobbnak tartják, mivel a begyulladás veszélye jóval kisebb, a forró levegő jobban és egyenletesebben átmelegíti az aromaterápiás anyagot, és jóval könnyebben kezelhető a hőmérséklet. A konduktív modellek főleg a hevítő felületet melegítik, ezért jobban őrölt anyagokat igényelnek, és két használat között  az anyag felrázását vagy keverését igénylik, hogy nagyobb felületre hasson a hevítés. Ezek általában kompaktabbak, egyszerűbbek és olcsóbbak a konvektív változatoknál. A legújabb modellek minimalizálták vagy leküzdötték hibáikat, ezért nem szükséges pusztán a hevítési mód miatt elhatárolódnia tőlük.

 

VAPOR

A gőz általában egyenesen egy csövön vagy szelepen, esetlegesen közvetlenül az egységből távozik. Ezeket a módszereket együttesen direkt kiadásnak hívjuk. Az indirekt módszerek esetén egy tasakot vagy lufit töltünk meg egy pumpával vagy veltilátorral, ez az asszisztált kiadás.

 

A gőz aromájára van ez kihatással: a vaporizátorból közvetlenül távozó gőznek van a legjobb aromája,  utána a csöves vagy szelepes megoldás, majd végül a tasakos vagy lufis megoldás zárja a sort. Az utolsó lehetőség problémája a magas levegő-gőz arány, valamint hogy a tasakba zárt gőz lerakódik és gyengül. Továbbá, a bármilyen felületre lerakódott párlatok előbb-utóbb befolyásolják az aromát.

 

HŐFOK-KEZELÉS

Mivel a vaporizátorok egészségügyi termékek, a fogyasztókat aggasztja a készítésükhöz felhasznált anyagok milyensége, főleg az, hogy mi van a gőz és aroma útjában. A megbecsültebb gyártók áltaában közlik, hogy megfelelnek-e a RoHS-direktívának, valamint hogy pontosan mi van a levegő útjában, különösen annak hevítését követően.

 

TEMPERATURE CONTROL

Két okból nagyo nfontos a hőfok kezelése: ez egyrészt segít a gyulladások megelőzésében, másrészt a bizonyos hőfokon kioldódó aromák használatának lehetővé tételében, mely a párologtatás legnagyobb előnye. Gyulladás esetén nem csak az összes aromát engedi ki egyszerre, hanem a mérgező anyagokat is.

 

Sok vaporizátornak van digitális kijelzője a hőmérséklet kijelzésére, ez azonban általában a melegítőé, nem a párologtatásé. A lényeg itt, hogy habár nem a valós párologtatási hőfokot mutatják, mégis nyújtanak egy módot arra, hogy egy használat során végig mindig pontosan ugyanazon a hőfokon tartsuk.

 

Egyes vaporizátoroknak sima beosztásos tekerője van, ami ugyanezt a célt szolgálja: mindig ugyanazt a hőfokot beállítani. Az eszközök jó részének fixen választható melegítési fokozatai vannak, szintén konstant élményt nyújtva. Mások pedig simán csak egy adott hőmérsékleten működnek.

 

A nem fix hőfokú, fokozatválasztót nélkülöző vaporizátorok esetén a használatuktól függ a hőmérsékletük. Ezzel együtt jár az eszköz kezelésének megtanulása: túl gyors hűtés esetén lehűlés történik, így nem termelődik a gőz, túl lassú hűtésnél pedig túlmelegedhet és begyulladhat az anyag. Ennek kitanulása nem olyan nehéz, mint aminek látszik, és egyes kivételesen remek vaporizátoroknak nincs is kézi hőmérséklet-vezérlőjük.

 

MELEGÍTÉS FORRÁSA

Kétféle vaporizátor-melegítés létezik: lánggal vagy árammal működtetett.

 

A lánggal működők általában külső forrásból jövő butángázt használnak, például öngyújtóból adva. Emiatt egyesek elkerülik még azokat a vaporizátorokat is, melyek a butángáz levegő útjából elvezetésének figyelembevételével készültek. Egyes modelleknél belül használják a butánt, katalitikus átalakítóval.

 

Az árammal működő vaporizátorok jóval népszerűbbek, ezek nagyrészben kerámiás fűtőlapot tartalmaznak. Vagy hálózati áramról, vagy akkumulátorról működnek. Az előbbi fajtákat természetesebben nehezebb hordozni, és asztali modellként ismertek. Az akkumulátorosak ezzel szemben hordozhatóként ismertek. Némelyiknél kivehető az akku, de a beépített jellemzőbb. Ezzel a típussal probléma szokott lenni, hogy könnyen tudja-e Ön cserélni az akkuját. Általában nem, és habár a gyártók megfizethető áron cserélik, ez a vaporizátor postára adásával jár, így ez idő alatt nem vehető igénybe.

 

HATÉKONYSÁG

Egyes vaporizátorokat hatékonyabbnak tartanak másoknál, de ez általában a párologtatási hőfok alacsonyan tartásától és a betöltött anyagok adagjának kis méretétől függ. Ezzel javul az aroma és sokkal finomabb gőz keletkezik, de ez azzal is jár, hogy lehetséges, hogy nem minden anyag csapódik ki az aromába.